
ישנם כאלה אשר מכורים לכאב ובכך במקום לעבור דרך הכאב, להתמודד איתו, ולאפשר לו להתפוגג, הם נקשרים למה שמעורר בהם כאב ואפילו תרים באופן מודע או לא מודע אחר סיטואציות ומצבים המעוררים בהם כאב.
ניתן לדמות את הכאב לפצעים אשר השאיפה הטבעית הטמונה בהם היא להגליד ולהירפא.
ההתמכרות לכאב כמוה כחיטוט בפצעים שהחלימו והגלידו ופתיחה שלהם בכל פעם מחדש.
מדוע שמישהו ירצה לכאוב❓
הסיבות לכך רבות ואציג בפניכם מספר גורמים מרכזיים:
1. ״אני כואב משמע אני קיים וחי את חיי במלואם״ - ישנם כאלה הרואים בכאב סימן לכך שהם חווים את החיים במלואם והוא מעניק להם תחושה של חיות ושל משמעות ואפילו של קטרזיס והנאה מחווית הכאב.
2. אחיזה באדם אחר באמצעות הכאב - ישנם כאלה שההיאחזות בכאב מאפשרת להם לשמר טינה, כעס, פגיעות ותחושה שהם צודקים במאבק ובקונפליקט שלהם אל מול מי שמעורר בהם את הכאב. במקרים הללו ההיאחזות בכאב יוצרת אחיזה באדם אחר, הענשה שלו על הפגיעה שיצר והיעדר מוכנות לשחרר אותו ולהמשיך הלאה. כמובן שהאחיזה הזו יוצרת הענשה עצמית ומעוררת כאב וסבל ותנועה במעגל סגור.
3. הגדרה של הזהות העצמית באמצעות הכאב - ישנם כאלה שהכאב מקושר אצלם לטראומה המגדירה את הזהות שלהם ואת סיפור חייהם. שחרור הכאב יאלץ אותם להתמודד עם השאלה מי הם ללא הכאב וללא הטראומה ויעמת אותם עם האתגר של לגלות את עצמם מחדש.
4. הכאב כתירוץ להיעדר התמודדות - ישנם כאלה שההיקשרות לכאב מהווה עבורם תירוץ לא להתמודד, משאירה אותם בסבל ופסיביות המונעים מהם לעמוד מול האתגרים השונים בחייהם. הכאב והסבל מאפשרים לאנשים אלו להישען על אחרים ולקבל מהם משוב רגשי ותמיכה מעשית.
****
ישנן עוד סיבות רבות מדוע אנשים מכורים לכאב, ובכולן האדם לא יהיה מוכן לעבור דרך הכאב, אלא מנהל עימו קשר הדוק המשאיר אותו לכוד בכאב ובסבל שהוא מביא עימו.
בפוסטים הקודמים בנושא, סיפרתי על הריפוי הטמון במוכנות לעבור דרך הכאב, מבלי להתבוסס בו או להימנע ממנו, ומתוך מוכנות לפגוש את הכאב ולעשות זאת תוך כדי תנועה המאפשרת לעבור דרך הכאב ולצאת מן הצד השני שלו מחוזקים ומאוששים.
זכרו כי הכאב הוא מאגר סופי, שכאשר מאפשרים לו לבוא לכדי ביטוי ומוכנים להכנס אליו, הוא מתרוקן ובסופו של דבר חולף ומתפוגג.
✅ לכן אחת ההמלצות הראשונות שלי בהתמודדות עם כאב, הינה לשאול את השאלה האמיצה:
כיצד הכאב משרת אותי❓
השיבו על שאלה זו בכנות והיעדר שפיטה והחלו בתהליך של שחרור ההיקשרות לכאב.
ניתן להיעזר בפילוח שהבאתי בארבעת הסעיפים למעלה על מנת לאפיין את ההיקשרות שלכם לכאב ולאבחן את עצמכם.
שלכם באהבה
לחלק השני של ההתמודדות עם כאב - הכאב כהרגל המפעיל אוטומט נפשי.
התמודדות עם כאב - החלק השלישי
התמודדות עם כאב - החלק הרביעי